Portretten bewerken

Witbalans aanpassen in NIKON Capture NX-D

Start de film door te klikken op het schermbeeld hieronder.

Zwart-wit maken

Bij het maken van portretfoto’s is de eerste keus altijd lampen of flitsers. Het zijn twee totaal verschillende soorten licht. Bij flitsers maak je gebruik van “daglicht” dus je kunt je witbalans gewoonlijk op automatisch laten staan.
(Overigens is daglicht ook nogal wisselend van kleur, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Morgenlicht is heel anders dan avondlicht)

Bij het gebruik van lampen is dat een totaal ander verhaal. Lampen geven allerlei kleuren licht  en het is zaak je witbalans daar op aan te passen. Toch is er geen man overboord als het met de kleur niet helemaal naar wens ging. Het levert vaak mooie zwart-wit beelden op. Van de onderstaande foto is een prachtige zwart-wit te maken. Hij is goed scherp en de gezichtsuitdrukking is prima.

IMG_4884-edit1-ZW

IMG_4884


Je zou nog wat aan de schaduwen kunnen doen. Dat kan tijdens de opname door meer afstand tussen de modellen en de achtergrond aan te houden. Of, en dat geeft ook een interessant effect, een of twee flitsers op de achtergrond te richten.


Toch kun je door verder uitsnijden de foto ook een andere zeggingskracht geven met meer nadruk op de gezichtsuitdrukking:

Hier is bovendien een polaroid formaat van de foto gemaakt. Dat is ideaal als je ook teksten onder de foto’s wilt hebben.

De bovenstaande foto’s zijn allemaal gemaakt door Agnes Bruggemans
————————————————————————————-

Send a Comment