NABEWERKING van PORTRETTEN

 

 

PORTRETTEN MET TOONSCHEIDING

Bij het maken van portretten is het niet alleen heel verleidelijk om allerlei belichtingen toe te passen maar ook om in de nabewerking processen uit de grafische industrie toe te passen.
Een zo’n bewerking is toonscheiding. Daarbij worden de kleuren van de foto vervangen door grijstinten. (Geen 50 shades of Grey!)
Meestal doe je dat met
1.  zwart
2.  donker grijs
3.  middengrijs
4.  licht grijs &
5.  wit.

De film hieronder duurt 21 minuten.  Je kunt hem in gedeelten bekijken. Zet de cursor op het beeld en je kunt kiezen welk gedeelte je wilt bekijken. Commentaar op de manier van werken is als altijd zeer welkom.
Heb wat geduld bij het inladen van de film. Het zijn nogal wat bytes!

IMG_4004_FIN-16x9

Bij het portret hieronder is geprobeerd een close-up van het model te maken zodat er na de  toonscheiding  sprankelende ogen ontstaan.

     De originele opname ziet er als volgt uit:PSL_5404

Vervolgens wordt deze opname omgezet naar ZwartWit en daarna via toonscheiding omgezet naar een combinatie van wit naar zwart met wat grijstinten ertussenin.
Niet iedereen vindt dit even mooi en wat dan telt is de mening van het model. Modellen weten feilloos of wat ze zien, is wat ze willen.

Nog een voorbeeld van een kleurenfoto die op dezelfde manier is bewerkt via toonscheiding:

PSL_5423_JPG_-threshold

Het effect is gemakkelijk te bereiken in photoshop met het filter: POSTERIZE.  Dat gaat snel maar met toonscheiding heb je de zaak meer onder controle. Nogmaals, hoe je het precies doet is een verhaal apart en dat komt binnenkort als instructiefilm op deze site.

foto’s op deze bladzijde: Pieter Sleeboom