Mijn camera geschiedenis

Agfa Isoly III, mijn eerste camera

Deze camera gebruikte 120-film, eigenlijk gemaakt voor 12 beelden in een 6×6 camera. De Isoly III gebruikte niet de hele breedte van de film maar 4×4 negatieven, 16 beelden in totaal.De camera kwam in 1961 in productie. De verschillende ISOLY-modellen verschillen alleen van lens en sluiter. De III heeft een APOTAR 60mm lens en een Gauthier Pronto-lamellen sluiter.

ADOX Polomat I

De ADOX Polomat I was een enorme vooruitgang: met belichtingsmeter. Twee naalden op elkaar draaien en de belichting was goed. Extra Voigtlander afstandsmeter in de uitverkoop en dat kon niet meer fout gaan. Zelfs een zelfontspanner en een B-instelling voor lange tijdopnamen. Ik heb de camera overgenomen van mijn moeder die hem bij een schoolfotograaf had gekocht.

Kleinbeeldcamera, 35mm film met sneltransport en belichtingsmeter. Gebouwd vanaf 1960

Nikon-Nikkormat - mijn werkpaard. Gekocht van mijn eerst verdiende geld. met die aparte koppeling tussen lens en body.

Van 1965 tot 1978 bouwde Nippon Kogaku deze consumenten versie van de Nikon F, waar alle Nikon lenzen op pasten. Een zware camera vergeleken met de ASAHI Pentax Spotmatic die ook op mijn wenslijstje stond. Met een metalen lamellen spleetsluiter die het ale die tijd onberispelijk heeft gedaan. Dat kan niet gezegd worden van het interne kabeltje dat aan de lesnklauw vastzat. Dat is 2 x gebroken. Ik heb er 3 versleten, soms samen gebruikt op een beugel voor panorama opnamen met 3 camera’s.

Yashica 635,

Deze camera was geschikt voor 6×6 film én voor 35 mm film (staand formaat), ideaal voor portretten waar ik toen veel mee bezig was. Hij doet het nog steeds, zolang je hem niet laat vallen! Ik heb hem namelijk destijds gekocht in de opruiming voor 1 gulden. Het toestel was gevallen en de lensbasisplaat was scheef en zat muurvast. Dat was mijn eerste camera reparatie project. Uit elkaar gehaald (hij was geheel mechanisch) en weer in elkaar gezet. Veel plezier van gehad. De grote zoeker was perfect om de compositie van foto’s te leren. Het was voor mij “the poor man’s Hasselblad”.

De Nikon F90X -

Deze camera is gemaakt tussen 1992 en 2001. Nikon’s antwoord op de opkomst van Canon.Ergonomisch vind ik het nog steeds de beste NIKON ooit gemaakt.  De camera die het best in de hand lag. Met de eerste ben ik kopje onder gegaan in een Amerikaanse rivier . Niet meer te repareren, de 2e handse opvolger doet het nog steeds. Een minpuntje was de data-achterwand waarvan het rubber al snel ging plakken. Dat verholp ik met talkpoeder maar dat hoort niet bij zo’n gebruiksapparaat..

Nikon Coolpix 995.

 Deze camera had ik altijd in mijn tas bij me voor foto’s onderweg. Ik gebruik hem alleen nog omdat ik er een FishEye lens op kan zetten. Kadootje van mijn vader.Deze camera kwam in 2001 op de markt. Door het grote draaibare gedeelte hoefde de lens (tele, groothoek  en macro) niet met een motortje uit de camera worden geschoven en was het mogelijk een filter en een fishEye lens op de lens te schroeven. Dat was nog stevig ook. Die schroefdraad was de standaard voor microscopen en door het draaibare camera gedeelte kon je het lcd-scherm in de beste positie draaien. Het deksel voor de CF-kaart en de batterij zit al lange tijd met een plakbandje vast. 🙁