Links het origineel en rechts de bewerkte versie. Klik op de foto. Overigens er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Dit is er een van.

Achtergrond donkerder maken met lagen

Klik op de foto voor de film

Selecteren

Selecteren is een cruciale en vaak noodzakelijk handeling in Photoshop. We selecteren de stier en zetten er een andere achtergrond achter.
Klik op de foto om de film te bekijken. (12 min 30 sec)
TIP: Oefen met de film en je eigen photoshop tegelijkertijd. Stop/start de film met de spatiebalk, Schakel met ALT-Tab. (Duim op Alt en wijsvinger op Tab) van film naar je eigen photoshop.
SITUATIE:  In de file op de Leiderdorpse brug en op de passagiersstoel is deze foto wel te maken. Onze auto stond precies ter hoogte van de stier stil en ik zat naast de bestuurder. Altijd je camera schietklaar, dat wel natuurlijk.

Het resultaat is bereikt door de volgende handelingen in PSE14:
1- Eerste selectie met “Snelle selectie”; 2- Correctie met de “Lasso”.
3- Selectie groter: Shift-klik; Selectie kleiner: Alt-klik.
4- Stier op een nieuwe laag.
5- Nieuwe kleur-achtergrondlaag.
6- Achtergrondlaag met een verloop
7- Contrast en Helderheid aanpassen.

Autostuur in de spiegel, beide scherp – PSE14

Door in Photoshop Elements met 2 lagen te werken kun je de scherpe delen uit twee foto's combineren tot 1 foto waar alles (tot op zekere hoogte) scherp is. Twee beelden samenvoegen in Photoshop Elements 14 met het “gummetje” en met een “masker”. De orginele opnamen waren een foto van een achteruitkijkspiegel en van het beeld IN dezelfde achteruitkijkspiegel. De opnamen werden gemaakt in het Louwman Museum in Wassenaar.

Klik op de foto om de film te starten en klik op de inhoudsopgave (zie rode pijl) om gedeelten van de film te bekijken.

Portret – basisbewerking

1. Belichting bijstellen met niveaus, 2. Contrast bijstellen, 3. Foto uitsnijden. 4. Rand rond de foto
Foto vanaf straatniveau. Hoe is dit bord rechtgetrokken? Klik op de foto voor de film. (plaats: hoek Kloksteeg - Rapenburg in Leiden.

Rechttrekken en kleur bijstellen.

Bij architectuur opnamen kun je scheve ramen rechttrekken. Bij interieur opnamen kun je het daglicht door de ramen in balans brengen met het kunstlicht binnen. Klik op de link onder de foto.

UITSNIJDEN

Wegsnijden wat weinig toevoegt aan de foto is altijd goed. Ook uitsnijden voor een bepaald formaat, ansichtkaart (10x15cm), Breedbeeld (16x9 voor computer of TV) of vierkant voor een fotoboek. Klik op de foto voor de film.

Kleur aanpassen in portretten

De tanden "iets" witter en het oogwit minder geel maakt een portret frisser. Het gevaar van “teveel” ligt op de loer. Klik op de foto voor de film.

De verschillen zijn subtiel en zo hoort het ook.

Een lijst zetten om een portret

Download- bestanden om het zelf uit te proberen ->