Hieronder een oude opname van de Berkenkade, genomen vanuit het ouderlijk huis van mijn moeder (Berkenkade 17, hoek met de Meidoornstraat)) Rechts staat mijn tante. Nog geen Persant Snoepweg te bekennen. In de nalatenschap van mijn tante vonden wij een aantal glazen (!) negatieven van 6x9cm. Ze leken niet erg bijzonder maar naar wat beter kijken bleken het opnamen van een panorama-avant-la-lettre, genomen door mijn oom (die had een camera voor glasplaten).  Hij had ze gelukkig in portretstand genomen (zoals we dat nog steeds doen) daarom is het panorama weliswaar heel smal en breed maar nog goed te beoordelen. Bewerking: Pieter Sleeboom  
Een panorama van de Kastanjelaanschool die helaas is gesloopt. Mijn opa zat in het stichtingsbestuur en mijn vader was er later “Hoofd der School”, zoals dat toen nog heette.
 
De kastanjelaanschool tijdens de opening in 1933 Waarschijnlijk is deze foto genomen vanuit het raam van een huis aan de overkant (het hoekhuis Eikenlaan-Kastanjelaan). De foto graaf heeft iedereen goed stil laten staan, behalve de jongen op zijn step rechtsonder. En dat in de tijd dat er nog gehoepeld werd en de auto’s nog statig puffend door Leiderdorp reden. De kastanjelaanschool had toen nog maar een “vleugel” Later is er rechts een aantal lokalen aangebouwd. Mijn opa (de Bruijn), met stevige snor,  staat op rij 2 links van de man die voor een stevige witte baard had gekozen.
 
De kruising tussen de Acacialaan en de Persant Snoepweg waar, toen nog, de Kamsteeg garage Volkswagens verkocht. De foto is genomen vanuit mijn zolderkamer in ons ouderlijk huis, Acacialaan 35.
 
Een panorama van de Hoofdstraat en de kerk. Het oude dorp in Full Swing. Je moet wel van wat vertekening houden.
 
De Kerk op de Hoofdstraat nog een keer maar nu met de pastorie ook goed in beeld. Wel een andere dag en ander licht.
 
En straks in de winter . . . ziet het er ongeveer zo uit:
 
De pastorie van de Nederlands Hervormde kerk (PKN) in Leiderdorp. Winter 2017-2018
 
Een panorama geeft meer en meer vertekening naarmate de beeldhoek breder wordt. De opname is genomen op een stok van 5 mtr. hoog. Links de Gereformeerde kerk aan de Hoofdstraat, rechts de Oude Rijn.
 
Een panorama van de Winkelhof, genomen in april 2011.
     
De dwarswetering met de Bloemerd aan de overkant. 2017